Rapport från ett ayurvediskt hälsocenter i Kerala

Our service are open ! APPLY FOR MEDICAL VISA . We are happy to assist (* not nessassry for Indian citizen )

Rapport från ett ayurvediskt hälsocenter i Kerala

Frilansade skribenten Madelene Hjelm rapporterar för Kureras räkning från ett ayurvediskt hälsocenter i Kerala i södra Indien. Dit hon åkte för att få hjälp med diverse småkrämpor hon dragit på sig grund av stress och ohälsa.

Ljudet av fågelkvitter väcker mig. Kurorten ligger på toppen av ett berg vid Kabini floden, trädgården med sina blommor och sitt djurliv leder tankarna till en tropisk oas. Första mötet för dagen är med Doktor Ramna. Hon förklarar att ayurvedisk medicin fokuserar på kroppens psykiska och fysiska behov och behandlar patientens alla sinnen. För att uppnå optimal hälsa måste alla kroppens sinnen samspela i en symbios berättar hon.

Grundlig undersökning
Med slutna ögon känner Doktor Ramna pulsen på min handled, vidare undersöker hon även mina ögon, tunga och vikt. Med pulsdiagnostiken kan hon lokalisera och bedöma kraften hos mina inre organ. Jag har även fått svara på frågor om min hälsa, kosthållning och toalettvanor. Genom att kartlägga en persons individuella biokemiska struktur kan en ayurvedisk läkare föreskriva en individuell behandlingsplan. Doktor Ramna följer sedan upp mig dagligen under min vistelse, hon kontrollerar hur jag mår och undersöker min hälsostatus. Särskilt noga är det med mitt matschema, näringsämnena i min diet och mängden vätska jag får i mig.

Omfattande behandling
Efter undersökningen får jag ett personligt anpassat schema som innehåller allt ifrån oljemassage, ljusbehandling, lerinpackning, nasal behandling – så kallad nasya, vätskebehandling på pannan – shirodhara, naturläkemedel som de tillverkar för hand och en specialdiet som ska hjälpa till att avgifta och bygga upp kroppen. Nästan all mat som serveras odlas av dem själva och välsignas vid varje tillagning.

Stimulerar vitalisering
Genom de dagliga behandlingarna och främst genom den dagliga massagen är tanken att man bland annat rensar ut gifter från kroppen något som sägs frigöra kroppens negativa cellminnen. Cellminnen kan komma från tidigare händelser i livet som exempelvis trafikolyckor, traumatiska upplevelser eller stress och kan yttra sig i spänningar, kramper eller muskelvärk. Behandlingen syftar till att stimulera en vitalisering som förbättrar kroppens förmåga till återhämtning. Utöver det personliga schemat finns ett allmänt schema som patienten helst bör följa varje dag för att kroppen ska återställa sig så snabbt och smidigt som möjligt.

LÄS OCKSÅ: Oil pulling – för vita tänder och bättre munhälsa

Morgonrutin med oilpulling
Varje morgon halv fem ringer väckarklockan. Jag börjar dagen med att djupandas några gånger och fokusera på positiva tankar. Jag borstar mina tänder, min tunga och gör en munsköljning eller så kallad oilpulling med sesamolja. Det innebär att man sköljer runt oljan i munnen i cirka 1-3 minuter för att sedan spotta ut den i papperskorgen. Denna procedur sägs rena munhålan från bakterier och gifter, stärka tandköttet, eliminera plack samt bleka tänderna. Sedan dricker jag ett glas med varmt vatten och tar en dusch.

Ber för tillfrisknande
Klockan fem samlas vi i bönesalen där det är dags för bön. Pooja som det kallas är en andlig ritual som uträttas framför en eld av en poojamästare. Vid en pooja tvättar man först händerna innan man offra blommor och intar en religiös offergåva kallad prasad. Prasad är en röra gjord på banan, cashewnötter, rispuffar, honung, tranbär och lite kardemumma. Deltagarna får även ett märke i pannan – tikala – gjort av aska eller sandelträ och vatten som ska stödja det tredje ögat och sägs också ha en kylande effekt på denna viktiga plats på huvudet. Vid poojan ges tid och utrymme att be för sitt tillfrisknande och tacka för att detta ska ske. Det är ett sätt att medvetet riktiga sina tankar och energier till att kroppen ska läka. En viktig del av bönen är mental koncentration, meditation och fokusering på andningen.

LÄS OCKSÅ: Därför är tystnad viktig för hjärnan

Stillhet och inåtblickande viktigt
Atmosfären kring Ayurveda yoga Villa inger en stark känsla av närvaro. Fritiden kan spenderas genom att ta promenader längs floden, tillbakalutad på verandan med en god bok eller med att meditera till fågelkvitter. Det ligger stort fokus på att stilla sinnet och rikta energin inåt för att på så sätt bäst hjälpa kroppen att återställa sig till sitt naturliga utgångsläge. Det är inte ovanligt att en del av besökarna på Yoga Villa går in i flera dagars tystnad för att fokusera sin energi inåt. De jag träffar har allt ifrån hudproblem, sömnproblem, neurologiska problem och cancer. Många av dem har kommit hit efter rekommendation av bekanta som blivit hjälpta av den ayurvediska behandlingen.

LÄS OCKSÅ: Tia på naturlig väg

Ett ökat hälsomedvetande
Vistelsen här har helt ändrat mitt sätt att se på hälsa. Jag känner att jag fått en psykisk och fysisk boost och blivit mer medveten om vad de små valen i vardagen kan ha för konsekvenser på hälsan. Jag känner en ännu starkare övertygelse om att vi måste göra mer medvetna val för att behålla och bevara vår hälsa. Och det är med vemod jag lämnar denna magiska plats och alla de som bidragit till min omvälvande hälsoresa.

Hi there! Click one of our representatives below and we will get back to you as soon as possible.

WhatsApp Us
Translate »